latinica | english
 

Дешавања

13.12.2019.

Изложба „Миланковићева временска капија”

У оквиру обележавања Миланковићевих јубилеја, 140 година од рођења и 110 година од доласка на Универзитет у Београду, Удружење „Милутин Миланковић” и Народна банка Србије су, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, организовали изложбу „Миланковићева временска капија”. Изложба је отворена у уторак, 5. новембра,  у изложбеном простору Народне банке Србије у Немањиној 17.

На изложби су били представљени архивски материјали из научних области којима се Миланковић бавио, од којих  су се неки први пут појавили у јавности. Такође, били су изложени и други артефакти – оригинали старих издања књига, личне ствари, фотографије, преписка с познатим светским научницима и др. Посебну вредност  су имали материјали прикупљени у Уметничко-историјском музеју у Бечу и Архиву Мађарске академије наука у Будимпешти.

Изложба је почела приказом ледених доба на нашим просторима, а потом је  хронолошки приказан период од доласка Милутинових предака у једној од српских сеоба, Милутиново школовање у Даљу, Осијеку и Бечу, грађевинску активност у Бечу, рад на Универзитету и Академији у Београду, боравак у интернацији у Будимпешти, учешће на православном конгресу у Цариграду 1923. године, до богате грађевинске активности у Србији и Југославији.

Иако је после завршених студија и промовисања у доктора техничких наука стекао углед афирмисаног грађевинског стручњака и проналазача, попут бројних српских интелектуалаца из расејања, ношен дубоким патриотизмом, 1909. године Миланковић напушта удобан живот, успешан и финансијски веома уносан посао грађевинског инжењера у Бечу и долази у Београд за професора Филозофског факултета. Врхунац свог стваралачког рада доживео је током педесетогодишњег живота и рада у Београду.

Светској науци даровао је теорију о климатским променама, којом је објаснио тајну ледених доба, православљу – најпрецизнији календар, техници – армирани бетон, Србији – бројне кадрове у области природних наука, велики број грађевинских објеката, дивна књижевна дела којим нас је провео кроз васиону, векове и царство наука.

Изложба је  била отворена за јавност до 3. децембра 2019. године.

Центар за посетиоце

     <<<