latinica | english
 

Дешавања

24.02.2020.

Изложба „Живот посвећен Ромима – Раде Ухлик”

Документарна изложба под називом „Живот посвећен Ромима – Раде Ухлик” отворена је у среду, 29. јануара, у изложбеном простору Народне банке Србије на Славији.

Академик Раде Ухлик (1889–1991) један је од најзначајнијих светских ромолога с простора Балкана. Изучавањем ромског језика, културе и историје Рома почео је да се бави пре једног века, када је 1937. године објавио прву збирку песама на ромском језику „Романе ђиља” (Циганске песме). Од тада па до краја живота, Раде Ухлик је објавио шездесетак научних радова, међу којима се посебно издвајају четири ромско-српска и ромско-енглеска речника, неколико збирки ромске поезије, као и двадесетак збирки ромских прича, које садрже око хиљаду двеста прича на ромском језику.

На изложби су били представљени сви Ухликови радови, од којих су готово половина његови оригинални рукописи, који се чувају у ромолошким збиркама у Ливерпулу, Природњачком музеју у Сарајеву, Музеју ромске културе у Београду, Академији наука Босне и Херцеговине, Индолошкој катедри Свеучилиштва у Загребу и приватним збиркама. Аутор изложбе је др Драгољуб Ацковић, председник Удружења грађана „Кућа ромске културе”.

Изложба је била отворена за јавност до 19. фебруара 2020. године.

Центар за посетиоце

     <<<