ћирилица | english

O Centru za posetioce

Sa osnovnim ciljem da doprinese podizanju opšteg nivoa znanja najšire javnosti o ulozi centralne banke u društvu, Narodna banka Srbije, kao moderna nacionalna i evropska institucija, pokrenula je u 2004. godini novi vid aktivnosti – izložbeno-edukativni rad.

Centar za posetioce Narodne banke Srbije je specifičan edukativno-izložbeni centar sa osnovnom muzejskom postavkom, povremenim izložbama i pratećim obrazovnim programima i interaktivnim sadržajima. Programi namenjeni javnosti realizuju se u dve zgrade Narodne banke Srbije:

  • u ul. Kralja Petra 12 i 
  • u ul. Nemanjinoj 17

Kao konkretizacija politike otvorenosti Narodne banke prema javnosti, Centar predstavlja mesto za vannastavno obrazovanje, gde se objedinjuje finansijska i kulturno-istorijska edukacija, namenjena najširoj javnosti, pre svega mladima.

Pored Beograda, Centar za posetioce sprovodi aktivnosti i u drugim gradovima u Srbiji.

Centar za posetioce je dobitnik godišnje Nagrade Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) za projekat godine u 2007. godini. Nagrada je dodeljena povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, a u obrazloženju koje je tim povodom dala Komisija, između ostalog, stoji:
„Osnivanje Centra za posetioce i njegove aktivnosti predstavljaju jedinstven muzeološki projekat u našoj sredini, koji može da posluži kao primer drugim značajnim državnim institucijama, što je Komisiju opredelilo u odluci da mu dodeli Nagradu za projekat godine“.

♦♦

Međunarodno priznanje Narodnoj banci Srbije za doprinos finansijskoj edukaciji dece i omladine – Amsterdam, 2. april 2012.
Priznanje za izvanredan doprinos Narodne banke Srbije, njeno vizionarstvo i inovativan pristup, koje primenjuje na polju finansijske edukacije mladih u svojoj državi (Country Award) svečano je uručeno predstavnicima Narodne banke Srbije, na prvom Međunarodnom samitu za finansijsku edukaciju i inkluziju dece i omladine, održanom u Amsterdamu 2012. godine u organizaciji međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (Child and Youth Finance International).

Opšte informacije:

U objektu Narodne banke Srbije u Kralja Petra 12 građani mogu da pogledaju osnovnu izložbenu postavku Narodne banke Srbije „Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas“ i prateće tematske izložbe. Radno vreme je svakog radnog dana od 10 do 16 časova. U tom periodu se održavaju i edukativne aktivnosti.

Posete škola i grupa se unapred zakazuju i prilagođene su uzrastu, profilu i zahtevima posetilaca.

Grupna poseta je poseta koja obuhvata grupu od 15 do 30 posetilaca u trajanju do 60 minuta po grupi. Zahtev za posetu podnosi ovlašćeno lice na brojeve telefona 011/302-71-28 i 011/302-73-64 ili pismeno – na imejl-adresu izlozba@nbs.rs ili faks 011/328-22-85. Datum i termin posete biće potvrđeni nakon što ovlašćeno lice dostavi spisak posetilaca i potvrdu da je grupa upoznata s Pravilima ponašanja u Izložbeno-edukativnom centru Narodne banke Srbije i da će ih poštovati tokom posete.

Jezici: srpski i engleski.

Ulaz, stručno predstavljanje, predavanja, edukativni programi i interaktivni sadržaji su besplatni!

U objektu Narodne banke Srbije u Nemanjina 17 održavaju se gostujuće izložbe, kao i društveno-kulturni događaji. Radno vreme je svakog radnog dana od 10 do 18 časova.

U objektima Narodne banke Srbije omogućen je pristup osobama sa invaliditetom.

Najčešće postavljana pitanja [...]

Visitor Centre of the National Bank of Serbia as a Place of Social Harmony
(Centar za posetioce Narodne banke Srbije kao mesto društvene harmonije)
Vesna Kovač i Sandra Jakonić
(Romanian Journal of Museums, 2010)

Informacije za izlagače:

  

 

 

 

 

 

Centar za posetioce 

Video zapisi:

Video-zapise na sajtu možete gledati
i slušati ukoliko imate instaliran
Windows Media Player ili Real Player.