ћирилица | english

Zbirke

Tokom svoje istorije duge preko 130 godina, Narodna banka Srbije je stekla veliki broj vrednosti koje predstavljaju svojevrstan pregled razvoja njenih aktivnosti i koje su tesno povezane s delatnošću Banke. Novac, predmeti koji su bili u upotrebi, umetnička i vajarska dela, namenski nameštaj, istorijska dokumenta i fotografije i stare knjige grupisani su i formiraju zbirke, koje se povremeno izlažu u sklopu izložbenih aktivnosti Centra za posetioce Narodne banke Srbije. Te zbirke su svedoci kontinuiteta trajanja ne samo Banke već i srpske države, a njihov suštinski smisao je u očuvanju vrednosti za buduće generacije.

Numizmatika 

Numizmatička zbirka Narodne banke Srbije jedna je od značajnijih javnih zbirki ove vrste u zemlji. Objedinjuje hronološki: antički, srednjovekovni, novovekovni i savremeni novac, a u širem smislu zbirku čine i hartije od vrednosti i medalje.

Umetnička i vajarska dela

Narodna banka Srbije poseduje zbirku likovnih i vajarskih dela domaćih i stranih umetnika 19. i 20. veka. Od slikara zastupljena su dela, između ostalog Uroša Predića, Bete Vukanović, Vase Pomorišca, Milana Konjović, Petra Lubarde, Miće Popovića, Miloša Šobajić i drugih, a od vajara dela Đorđa Jovanovića, Save Bocara, Hanibala de Lota, Pavla Pejović.

Upotrebni predmeti  i nameštaj

Zbirku čine predmeti korišćeni u svakodnevnom Bančinom radu, kao što su vage za merenje plemenitih metala, pisaće i računarske mašine, kase, kancelarijski pribor i sl., kao i komadi nameštaja sa znakom Banke, zidni i stajaći satovi i drugo.

Arhivski fond – istorijska dokumenta

Narodna banka Srbije poseduje arhivsku građu od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja u kontinuitetu od osnivanja Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, 1884. godine, do današnjih dana.

Knjige i stručna literatura

Biblioteka, osnovana 1928. godine u okviru Odeljenja za ekonomska izučavanja Narodne banke Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, poseduje obimnu domaću i stranu stručnu literaturu.

 

 

 

 

 

zbirke_1

arhiv_pismo

zbirke_1

zbirke_1