ћирилица | english

Izložbe

Osnovna izložbena postavka Narodne banke Srbije

Na svoj jubilej, u julu 2004. godine, Narodna banka Srbije je po prvi put otvorila vrata za posetioce i izložbenom postavkom, pod nazivom „Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas“, predstavila najširoj javnosti deo svoje numizmatičke zbirke. Osnovna postavka je danas upotpunjena tematskom izložbom „Falsifikati“, koja je posvećena obeležjima zaštite novčanica od falsifikovanja, i izložbom „Kovani novac Srbije“, kojom je prikazan proces izrade kovanog novca.

 

Novac na tlu Srbije

Falsifikati

Izrada kovanog novca 

Tematske izložbe i gostovanja Narodne banke Srbije

Obeležavajući važne datume iz istorije Narodne banke, kao i u okviru kulturnih manifestacija od šireg značaja Centar za posetioce je organizovao više tematskih izložbi. Predsedavanje Republike Srbije Komitetu ministara Saveta Evrope 2007. godine bilo je povod za prvu izložbu Narodne banke u inostranstvu – u centralnoj zgradi Saveta Evrope u Strazburu priređena je izložba „Narodna banka Srbije – nacionalna i evropska institucija“. Nakon izložbe u Strazburu, usledila su gostovanja u Parizu i Briselu.

Platformom razvoja edukativno-izložbenih aktivnosti, Centar za posetioce je pokrenuo, kao jednu od redovnih aktivnosti, gostovanja u gradovima u unutrašnjosti Srbije izložbene postavke "Novac na tlu Srbije od najnovije pojave do danas", sa pratećim obrazovnim programima. 

 

Održane tematske izložbe i gostovanja

Gostujuće izložbe u Narodnoj banci Srbije

Pored izložbi u istorijskom zdanju banke (u ul. Kralja Petra), brojni kulturni događaji održavaju se u holu zgrade na Slaviji. Ubrzo nakon useljenja u zgradu 2006. godine, izložbom "Prolazak kroz trezor" slikarke Olje Ivanjicki hol je otvoren za javnost kao izložbeni prostor. U njemu su se do danas predstavili brojni umetnici iz zemlje i inostranstva, a tu su izlagane i umetničke zbirke beogradskih muzeja, koji su zbog rekonstrukcije zatvoreni za posetioce.

Uslovi za izlagače