ћирилица | english

Edukativne aktivnosti Narodne banke Srbije

U korak sa svetom, shvatajući potrebu i značaj finansijskog obrazovanja mladih, Centar za posetioce od 2005. godine sprovodi programe finansijskog obrazovanja za mlade uzrasta od pet do 19 godina. Na predavanjima i kreativnim radionicama mladi se, između ostalog, upoznaju sa istorijatom novca i dinara, pojmom i ulogom centralne banke u finansijskom i monetarnom sistemu zemlje, značajem štednje, negativnim posledicama inflacije, bankarskim proizvodima i falsifikatima novca i na koji način ih prepoznati.

Finansijsko obrazovanje mladih je utoliko važnije jer će se oni kao budući učesnici na finansijskom tržištu suočavati sa sve većim finansijskim rizicima i sve složenijim finansijskim proizvodima. Pored toga, mladi su odlični posrednici – oni šire nove navike i novu kulturu među ostalim delom populacije i utiču na svoje okruženje – roditelje i porodicu pre svega. Uostalom, odluke koje oni budu donosili u budućnosti uticaće ne samo na njih same i njihovo blisko okruženje već i na širu društvenu zajednicu.

Pojmovi i način vođenja obrazovnih aktivnosti prilagođeni su prema kategorijama učesnika, starosnoj dobi i posebnim zahtevima prosvetnih radnika ili drugih učesnika.

Edukativne aktivnosti organizuju se u Beogradu i gradovima širom Srbije.

 

Svetska nedelja novca

Od 2013. godine Narodna banka Srbije učestvuje u manifestaciji „Svetska nedelja novca“ (Global Money Week), koju širom sveta u martu organizuje Međunarodni pokret za finansijsku edukaciju i inkluziju dece i omladine (Child and Youth Finance International). Tom prilikom sprovode se aktivnosti na temu finansijske edukacije mladih za učenike osnovnih i srednjih škola i studente kako u Beogradu, tako i širom Srbije.