2021-07-05 14:25:05.0

Humanitarna izložba slika u Narodnoj banci Srbije

U izložbenom prostoru Narodne banke Srbije na Slaviji, 24. juna, otvorena je humanitarna izložba slika likovnih i primenjenih umetnika Srbije.

Izložbu i aukciju slika, radi prikupljanja pomoći za stanovništvo Banije stradalom u zemljotresima koji su se dogodili krajem 2020. i početkom 2021. godine, uz podršku Narodne banke Srbije, organizovali su Udruženje Srba iz Hrvatske, Srpsko Kulturno Društvo „Zora Knin – Beograd“, Udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije i  Umetničko bratstvo manastira Krka i udruženje Zvona Metohije. Organizacioni odbor izložbe/aukcije činili su istoričar umetnosti Nikola Kusovac (predsednik odbora), članovi umetničkog saveta Zoran Čalija, Vesna Marković i Zdravko Mirčeta, producent Nikola Bulatović i predsednik udruženja „Zora – Knin“ Nikola Cerovac. Značajan doprinos organizaciji ove manifestacije dao je i nedavno preminuli slikar Miloš Šobajić.

Ostvareni prihod sa ovog događaja biće preusmeren Eparhiji gornjokarlovačkoj Srpske pravoslavne crkve, koja će prikupljena sredstva podeliti ugroženom stanovništvu na Baniji. Njegovo preosveštenstvo gospodin Gerasim, episkop gornjokarlovački, dao je svoj blagoslov za održavanje ove plemenite manifestacije, koja predstavlja jedan od načina da se pomogne stradalom stanovništvu Banije.

Centar za posetioce