2024-04-12 15:15:32.0

Održan peti nagradni turnir u edukativnoj igri „Monetura” u Narodnoj banci Srbije

Peti nagradni turnir u edukativnoj igri „Monetura” održan je danas u Narodnoj banci Srbije, a glavnu nagradu – obavljanje letnje prakse u centralnoj banci, pobednicima je uručio viceguverner Željko Jović.

Prvo mesto osvojila je Elena Vučić sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, drugo mesto Milena Milić, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, a trećeplasirani je Luka Đurković sa Ekonomskog fakulteta na Palama.

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je 11 fakulteta, a pravo da se takmiče ostvarili su studenti završnih godina s prosekom 8,00 i više u dosadašnjem toku studija. Pored naših dugogodišnjih saradnika – ekonomskih fakulteta iz Beograda, Niša, Kragujevca i Subotice, Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum, Fakulteta za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije – MEF, FEFA fakulteta, ove godine pridružili su nam se i studenti iz Republike Srpske – ekonomskih fakulteta iz Brčkog, Banje Luke i s Pala, kao i Fakulteta poslovne ekonomije iz Bijeljine.

„Monetura” je edukativna  igra na tabli koja predstavlja funkcionisanje Narodne banke Srbije. Igrač se suočava s realnim životnim situacijama u kojima naš monetarni sistem može da se nađe, pa tako korišćenjem odgovarajućih mera koje primenjuje Narodna banka Srbije utiče na datu situaciju. Primenom adekvatnih mera igrač osvaja ili gubi poene i inflaciju održava u granicama željene vrednosti. Poeni koji se osvajaju u igri predstavljaju glavno obeležje uspešnosti: stopu inflacije, vrednost dinara i poverenje građana.

Kabinet guvernera