2024-04-23 13:06:46.0

Изложба „Позоришне лутке косовског завета”

У петак, 26. априла, у 12 часова, у изложбеном простору Народне банке Србије на Славији (Немањина 17) биће отворена изложба „Позоришне лутке косовског завета”.

Четрдесет шест лутака одабраних за ову изложбу представљају само део богатог и оригиналног стваралаштва студенткиња Студијског програма за образовање васпитача Факултета за образовање учитеља и васпитача. Све лутке, настале од школске 2019/2020. године на настави предмета Драма и покрет (Катедра за српски језик и књижевност и методику српског језика и књижевности) под руководством професора др Ане Миловановић, представљају ликове из испитних представа које су игране за децу у болницама и домовима. Посебно је значајно што су све испитне представе биле луткарске драматизације српских народних песама косовског циклуса.

Надахнуте јединственом лепотом српске средњовековне ликовне уметности (посебно са Косова и Метохије) и народних песама косовског циклуса, највиших књижевних и моралних вредности, с високом свешћу о моралним одликама луткарских ликова и мисији васпитачког позива, студенткиње су створиле јединствене јунаке косовског завета.

Публику ће у изложбу увести аватар Косовке Девојке, настао у Центру за роботику и вештачку интелигенцију Факултета.

Изложба ће моћи да се погледа радним данима од 10 до 18 часова. Изложба траје до 26. јуна, а улаз је слободан.

За све информације о изложби можете се обратити професору др Ани Миловановић на број телефонa 064 3700064 или на електронску адресу ana.milovanovic@uf.bg.ac.rs.

Центар за посетиоце