О Центру

Са основним циљем да допринесе подизању општег нивоа знања најшире јавности о улози централне банке у друштву, Народна банка Србије, као модерна национална и европска институција, покренула је у 2004. години нови вид активности – изложбено-едукативни рад.

Центар за посетиоце Народне банке Србије је специфичан едукативно-изложбени центар са основном музејском поставком, повременим изложбама и пратећим образовним програмима и интерактивним садржајима.

Програми намењени јавности реализују се у две зграде Народне банке Србије: у Краља Петра 12 и  Немањиној 17.

Као конкретизација политике отворености Народне банке према јавности, Центар представља место за ваннаставно образовање, где се обједињује финансијска и културно-историјска едукација, намењена најширој јавности, пре свега младима.

Поред Београда, Центар за посетиоце спроводи активности и у другим градовима у Србији.

Награде и признања

"Child and Youth Finance International"

Међународно признање Народној банци Србије за допринос финансијској едукацији деце и омладине, Амстердам, 2. април 2012.

Признање за изванредан допринос Народне банке Србије, њено визионарство и иновативан приступ, које примењује на пољу финансијске едукације младих у својој држави (Country Award) свечано је уручено представницима Народне банке Србије, на првом Међународном самиту за финансијску едукацију и инклузију деце и омладине, одржаном у Амстердаму 2012. године у организацији међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине (Child and Youth Finance International)

"The International Council of Museums"

Центар за посетиоце је добитник годишње Награде Националног комитета Међународног савета музеја (ICOM) за пројекат године у 2007. години. Награда је додељена поводом обележавања Међународног дана музеја, 18. маја, а у образложењу које је тим поводом дала Комисија.