2021-07-05 14:25:05.0

Хуманитарна изложба слика у Народној банци Србије

У изложбеном простору Народне банке Србије на Славији, 24. јуна, отворена је хуманитарна изложба слика ликовних и примењених уметника Србије.

Изложбу и аукцију слика, ради прикупљања помоћи за становништво Баније страдалом у земљотресима који су се догодили крајем 2020. и почетком 2021. године, уз подршку Народне банке Србије, организовали су Удружење Срба из Хрватске, Српско Културно Друштво „Зора Книн – Београд“, Удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније и  Уметничко братство манастира Крка и удружење Звона Метохије. Организациони одбор изложбе/аукције чинили су историчар уметности Никола Кусовац (председник одбора), чланови уметничког савета Зоран Чалија, Весна Марковић и Здравко Мирчета, продуцент Никола Булатовић и председник удружења „Зора – Книн“ Никола Церовац. Значајан допринос организацији ове манифестације дао је и недавно преминули сликар Милош Шобајић.

Остварени приход са овог догађаја биће преусмерен Епархији горњокарловачкој Српске православне цркве, која ће прикупљена средства поделити угроженом становништву на Банији. Његово преосвештенство господин Герасим, епископ горњокарловачки, дао је свој благослов за одржавање ове племените манифестације, која представља један од начина да се помогне страдалом становништву Баније.

Центар за посетиоце