Izložbe

Na svoj jubilej, u julu 2004. godine, Narodna banka Srbije je prvi put otvorila vrata za posetioce i izložbenom postavkom pod nazivom „Novac na tlu Srbije od najnovije pojave do danas”, predstavila najširoj javnosti deo svoje numizmatičke zbirke. Osnovna postavka danas je upotpunjena tematskom izložbom „Dinar naš novac”, koja je posvećena obeležjima zaštite novčanica od falsifikovanja, i izložbom „Kovani novac Srbije”, kojom je prikazan proces izrade kovanog novca.

Obeležavajući važne datume iz istorije Narodne banke, kao i u okviru kulturnih manifestacija od šireg značaja Centar za posetioce je organizovao više tematskih izložbi. Predsedavanje Republike Srbije Komitetu ministara Saveta Evrope 2007. godine bilo je povod za prvu izložbu Narodne banke u inostranstvu – u centralnoj zgradi Saveta Evrope u Strazburu priređena je izložba „Narodna banka Srbije – nacionalna i evropska institucija”. Nakon izložbe u Strazburu, usledila su gostovanja u Parizu i Briselu.

Platformom razvoja edukativno-izložbenih aktivnosti, Centar za posetioce je pokrenuo, kao jednu od redovnih aktivnosti, gostovanja izložbene postavke „Novac na tlu Srbije od najnovije pojave do danas” s pratećim obrazovnim programima u gradovima u unutrašnjosti Srbije.

Pored izložbi u istorijskom zdanju Banke (u Ulici Kralja kralja Petra), brojni kulturni događaji održavaju se u holu nove zgrade na Slaviji. Ubrzo nakon useljenja u zgradu 2006. godine, izložbom „Prolazak kroz trezor” slikarke Olje Ivanjicki hol je otvoren za javnost kao izložbeni prostor. U njemu su se do danas predstavili brojni umetnici iz zemlje i inostranstva, a tu su izlagane i umetničke zbirke beogradskih muzeja, koji su zbog rekonstrukcije zatvoreni za posetioce.

Novac na tlu Srbije

Osnovnom izložbenom postavkom „Novac na tlu Srbije” predstavljeni su istorijski tokovi i razvoj novca na prostoru današnje Srbije...

„Falsifikati”

Tematskom izložbom pod nazivom „Falsifikati” predstavljeni su osnovni zaštitni elementi na novcu...

Izrada kovanog novca

Tematskom izložbom pod nazivom „Izrada kovanog novca – od idejnog rešenja do realizacije” predstavljen je proces nastajanja kovanog novca...