2024-04-01 13:59:41.0

Izložba „Miroslavljevo jevanđelje i Srpski psaltir”

U izložbenom prostoru Narodne banke Srbije na Slaviji (Nemanjina 17) u sredu, 3. aprila, u 19 časova, biće otvorena izložba faksimila dva najznačajnija srpska srednjovekovna rukopisa – Miroslavljevog jevanđelja i Srpskog psaltira.

U izradi faksimila Miroslavljevog jevanđelja i osmišljavanju izložbe učestvovalo je 300 vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, a na izložbama organizovanim u protekle četiri godine u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji (Moskva i Sankt Peterburg) i zemljama članicama Evropske unije s njegovim istorijatom upoznalo se oko 1.400.000 posetilaca. Izložba u Moskvi propraćena je kao događaj od najvišeg kulturnog značaja. Od 2022. godine sastavni deo izložbe o Miroslavljevom jevanđelju čini i faksimil Srpskog psaltira, pisanog i oslikanog nekoliko godina pre Kosovske bitke, koji se, kao najvrednija knjiga koju poseduje, čuva u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu. Unesko je 2005. godine u svoj registar „Pamćenje sveta”, u kojem se nalaze 120 najvrednijih rukopisa od značaja za čovečanstvo, uvrstio i Miroslavljevo jevanđelje. U predlogu za uključenje u ovaj registar navodi se da je srpski srednjovekovni rukopis iz 1170. godine jedan od najbogatijih rukopisa te vrste i najvažniji predstavnik stila nastalog spajanjem italijanskog i vizantijskog uticaja. Prema akademiku Vojislavu Đuriću, Srpski psaltir (molitvenik), nastao krajem 14. veka, najraskošnija je srpska knjiga iz srednjeg veka. Oba faksimila otkupile su najveće svetske biblioteke i univerziteti. Pet primeraka Miroslavljevog jevanđelja, dar donatora iz Srbije, tokom izložbe u Gračanici uručeno je manastirima na Kosovu i Metohiji, a predsednik Srbije je 2017. i 2022. godine položio zakletvu na ovom faksimilu.

Kroz burnu istoriju i sadržaj ovih rukopisa posetioce će voditi nosilac projekta Veljko Topalović iz Udruženja za proučavanje, publikovanje i predstavljanje srpskih srednjovekovnih rukopisa MJ MMF, koji predvodi međunarodni tim proučavalaca srpskih i evropskih srednjovekovnih rukopisa, i inok Sava. Pored izložbe, posetioci će moći da pogledaju i dokumentarni film o istoriji Miroslavljevog jevanđelja „U početku beše reč”, reditelja Boška Savkovića, koji je osvojio brojne nagrade na svetskim festivalima.

Izložbu će, uz predstavnike Udruženja MJ MMF, otvoriti učenici Lazar Rajić i Danilo Arnautović.

Izložba traje do 12. aprila, a može da se pogleda radnim danima od 10 do 18 časova. Grupne posete učenika osnovnih i srednjih škola organizuju se od 3. do 5. i od 8. do 12. aprila od 10 do 18 časova i potrebno ih je zakazati (tel. 063/289 770 i 060 44 25 783).

Ulaz je slobodan.

Centar za posetioce