2024-04-23 13:06:46.0

Izložba „Pozorišne lutke kosovskog zaveta”

U petak, 26. aprila, u 12 časova, u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije na Slaviji (Nemanjina 17) biće otvorena izložba „Pozorišne lutke kosovskog zaveta”.

Četrdeset šest lutaka odabranih za ovu izložbu predstavljaju samo deo bogatog i originalnog stvaralaštva studentkinja Studijskog programa za obrazovanje vaspitača Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača. Sve lutke, nastale od školske 2019/2020. godine na nastavi predmeta Drama i pokret (Katedra za srpski jezik i književnost i metodiku srpskog jezika i književnosti) pod rukovodstvom profesora dr Ane Milovanović, predstavljaju likove iz ispitnih predstava koje su igrane za decu u bolnicama i domovima. Posebno je značajno što su sve ispitne predstave bile lutkarske dramatizacije srpskih narodnih pesama kosovskog ciklusa.

Nadahnute jedinstvenom lepotom srpske srednjovekovne likovne umetnosti (posebno sa Kosova i Metohije) i narodnih pesama kosovskog ciklusa, najviših književnih i moralnih vrednosti, s visokom svešću o moralnim odlikama lutkarskih likova i misiji vaspitačkog poziva, studentkinje su stvorile jedinstvene junake kosovskog zaveta.

Publiku će u izložbu uvesti avatar Kosovke Devojke, nastao u Centru za robotiku i veštačku inteligenciju Fakulteta.

Izložba će moći da se pogleda radnim danima od 10 do 18 časova. Izložba traje do 26. juna, a ulaz je slobodan.

Za sve informacije o izložbi možete se obratiti profesoru dr Ani Milovanović na broj telefona 064 3700064 ili na elektronsku adresu ana.milovanovic@uf.bg.ac.rs.

Centar za posetioce