Noć muzeja

Međunarodna kulturna manifestacija Noć Muzeja predstavlja jedinstven način oživljavanja muzejske kulture u gradovima širom sveta i ima za cilj dugoročno povećanje posećenosti muzejskih institucija, približavanje muzeja i muzejskih zbirki građanima. Svake godine, ova kulturna manifestacija posvećena je određenoj aktuelnoj temi, koja zaokuplja pažnju međunarodne muzejske zajednice. Te noći, muzejske i druge ustanove koje se bave kulturom, odnosno promocijom i očuvanjem kulturnog nasleđa u službi društva i njegovog razvoja, otvaraju vrata svojih institucija od kasnih popodnevnih pa sve do ranih jutarnjih časova narednog dana.

Centar za posetioce Narodne banke Srbije, iako nije registrovan kao muzejska institucija, predstavlja specifičan edukativno-izložbeni centar sa osnovnom muzejskom postavkom, povremenim tematskim izložbama i drugim kulturnim sadržajima. Od 2007. godine, Centar učestvuje u ovoj kulturnoj manifestaciji, prepoznajući značaj kulturno-istorijskog nasleđa i imajući na umu definiciju koju je dao ICOM – da je muzej stalna neprofitna ustanova u službi društva i njegovog razvoja, koja je otvorena za javnost, i koja u svrhu proučavanja, obrazovanja i zadovoljstva, nabavlja, čuva, istražuje, izlaže i predstavlja najširem društvu materijalna i nematerijalna svedočanstva čovečanstva i njegovog okruženja.

Učešće Narodne banke Srbije u ovakvoj kulturnoj manifestaciji predstavlja odličan način da se kroz afirmaciju univerzalnih kulturno-umetničkih vrednosti, promovišu Banka, Beograd i Srbija.

Noć muzeja se održava svake godine u ma ju, u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana muzeja (18. maj), koji je 1977. godine pokrenuo Međunarodni savet za muzeje (ICOM).

Foto galerija