Дани европске баштине

„Дани европске баштине“, културна манифестација коју је установио Савет Европе 1991. године, обележавају се једном годишње у око педесетак држава широм Европе разноврсним програмима чији је циљ да се широкој јавности учини доступно јединство и разноликост културног наслеђа.

У Београду, Секретаријат за привреду, Туристичка организација Београда и Секретаријат за културу, са представницима Градске управе и установа, организују манифестацију као део велике европске манифестације Савета Европе и Европске комисије и део програма у Србији. Сваке године са другом темом и бројним програмима јавности се представља разноликост и богатство нашег наслеђа као део заједничке баштине европских народа.

Министарство културе и информисања координатор је програма који се одвијају у градовима и општинама Републике Србије. Поштујући основне циљеве културне манифестације „Дани европске баштине“ као што су чување и представљање разноврсности и богатства националне културне баштине и идентитета, Народна банка Србије као учесник бројних домаћих и међународних културних манифестација, свесна времена и своје друштвене одговорности, један део своје активности усмерила је ка јавности учествујући и у овом догађају.

Банка отвара за грађане врата свог здања у ул. Краља Петра 12 за организоване посете и у дефинисаним терминима током једног викенда у септембру. Грађани том приликом могу да уживају у декорацији ентеријера једног од највећих и најлепших остварења у Београду у 19. веку, због чега је сврстана у споменике културе под заштитом државе. Зграда Народне банке Србије, изграђена у стилу нео-ренесансног академизма, наменски је зидана за Народну банку, дограђена је у периоду од 1922. до 1925. године, а пројекат за основни и дограђени део, укључујући и идејно решење за уређење ентеријера, израдио је Константин Јовановић, познати бечки архитекта српског порекла.

Поред самог здања Банке, грађани у изложбеном простору могу да погледају основну поставку „Новац на тлу Србије“, којом су представљене специфичности наше културне баштине коју чини новац и поруке које емитује преко идејног решења и ликовног израза. Такође, посетиоци могу да погледају тематске изложбе, кратке видео записе и пратеће садржаје. На крају обиласка, посетиоци добијају сувенир новчаницу са сопственим ликом.

Стручно вођење је обезбеђено Поред одређених дана викенда, изложбени простор Народне банке Србије је отворен за јавност радним данима од 10 до 16 часова. Улаз је слободан.

Фото галерија