Дан отворених врата

Свесна своје улоге и значаја у друштву, Народна банка Србије отвара своја врата једанпут годишње широј јавности, искрено посвећена разумевању потреба и приближавању најширој заједници. Грађани тог дана могу да погледају Свечани хол и изложбени простор зграде Банке у улици Краља Петра 12, која је изграђена 1890. године, а као репрезентативно здање, сврстана је у споменике културе под заштитом државе. Пројекат зграде је израдио архитекта Константин Јовановић у стилу нео-ренесансног академизма.

Поред разгледања зграде, посетиоци могу да погледају основну изложбену поставку „Новац на тлу Србије“, тематске изложбе „Динар наш новац“ и „Ковани новац Србије“ и пратеће изложбене садржаје.

Отварањем својих врата, у жељи да прошири и унапреди општи ниво знања најшире јавности о улози централне банке и различитим аспектима новца, Народна банка Србије пружа прилику грађанима да се упознају са функцијама и задацима централне банке и њеним различитим делатностима кроз представљање појединих организационих јединица.

На крају обиласка, сваки посетилац добија мали сувенир - имитацију новчанице са својим ликом. „Дан отворених врата“ одржава се сваке прве суботе у априлу. Улаз је слободан.

Фото галерија