2021-11-12 13:00:50.0

Народна банка Србије едукативним активностима обележила Светску недељу штедње

Народна банка Србије је и ове године, од 31. октобра до 5. новембра, едукативним активностима за децу и омладину обележила Светску недељу штедње.

Уз поштовање неопходних епидемиолошких мера, 2. новембра одржане су радионице „Фалсификати” и „Мој буџет и ја” у Економско-трговачкој школи „Књаз Милош” и у Гимназији „Таковски устанак” у Горњем Милановцу. Ученици ових школа имали су прилику да се ближе упознају са историјатом фалсификовања новчаница и кованог новца, заштитним елементима новчаница динара, евра и долара, као и одликама фалсификата тих новчаница. Такође, на радионици „Мој буџет и ја” ученици су упознали основне финансијске појмове, а планирањем породичног буџета за месец дана, симулирајући десет различитих породичних ситуација, поред трошења, задуживања и штедње, могли су да стекну увид у рационалније управљање својим новцем.

На поддомену Центра за посетиоце Народне банке Србије, од 1. новембра доступни су и видео-садржаји: Новац Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Новац европских земаља.

Центар за посетиоце