2021-11-12 13:00:50.0

Narodna banka Srbije edukativnim aktivnostima obeležila Svetsku nedelju štednje

Narodna banka Srbije je i ove godine, od 31. oktobra do 5. novembra, edukativnim aktivnostima za decu i omladinu obeležila Svetsku nedelju štednje.

Uz poštovanje neophodnih epidemioloških mera, 2. novembra održane su radionice „Falsifikati” i „Moj budžet i ja” u Ekonomsko-trgovačkoj školi „Knjaz Miloš” i u Gimnaziji „Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu. Učenici ovih škola imali su priliku da se bliže upoznaju sa istorijatom falsifikovanja novčanica i kovanog novca, zaštitnim elementima novčanica dinara, evra i dolara, kao i odlikama falsifikata tih novčanica. Takođe, na radionici „Moj budžet i ja” učenici su upoznali osnovne finansijske pojmove, a planiranjem porodičnog budžeta za mesec dana, simulirajući deset različitih porodičnih situacija, pored trošenja, zaduživanja i štednje, mogli su da steknu uvid u racionalnije upravljanje svojim novcem.

Na poddomenu Centra za posetioce Narodne banke Srbije, od 1. novembra dostupni su i video-sadržaji: Novac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Novac evropskih zemalja.

Centar za posetioce