2023-05-25 12:06:31.0

Deseto republičko takmičenje dečjih karikatura „Mali Pjer”

U ponedeljak, 29. maja, u 13 časova, u izložbenom holu Narodne banke Srbije na Slaviji (Nemanjina 17) biće otvorena izložba dečjih karikatura pod nazivom „Mali Pjer”.

Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se preko 9.000 dece (osnovaca) iz cele Srbije. Na izložbi će biti predstavljeno 112 najbolje ocenjenih radova, koje je selektovao stručni žiri: Aleksandar Zagorac, nastavnik umetničke grupe predmeta u Školi za dizajn u Beogradu i predsednik izložbe, i Tošo Borković i Nikola Dragaš, karikaturisti. Žiri je pregledao 590 radova, od kojih je nagrađeno njih dvadeset devet.

Dečji radovi inspirisani su temama porodice, škole, sporta, kulture, zaštite životne sredine ali i izazovima s kojima se deca suočavaju u društvu. Takmičenje predstavlja način da se kroz formu karikature izrazi dečja kreativnost i artikulišu stavovi.

Izložba se održava na inicijativu udruženja „Prijatelji dece Srbije” i uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijem se godišnjem kalendaru takmičenja i smotri već deset godina nalazi i ova manifestacija.

Izložba će biti otvorena za javnost do 6. juna. Radno vreme galerije je radnim danima od 10 do 18 časova.

Centar za posetioce