Међународни дани Франкофоније

Међународна организација за франкофонију (Organisation internationale de la Francophonie) прва је међународна организација у коју је Србија примљена (члан са статусом посматрача) oткад је постала самостална држава – на пленарној седници шефова држава и влада одржаној 28. септембра 2006. године у Букурешту.

Међународни дан франкофоније слави се сваке године 20. марта у више од 60 држава широм света, на пет континената.

Поред финансијског описмењавања јавности, представљањем изложбених поставки и едукативним активностима Центар за посетиоце промовише и културно-историјско наслеђе као заједнички европски културни, социјални, политички и економски идентитет, уз поштовање особености сваке нације.

Народна банка Србије се од 2007. године укључила у обележавање Међународног дана франкофоније, препознајући значај овакве активности као одличан начин промоције Републике Србије, Београда и Банке и упознавања домаће и иностране јавности са специфичним видом наше културне баштине коју чини новац и сва његова значења.

Рад Народне банке Србије од њеног самог оснивања, израда новчаница крајем XIX и почетком XX века, изградња зграде и почетак рада Завода за израду новчаница – Топчидер (1929) везани су за техничку помоћ коју је Банка добијала првенствено од Белгије и Француске. Не може се заборавити ни чињеница да је у тешким временима Великог рата Народна банка Србије нашла уточиште у филијали Банке Француске у Марсеју, где је неометано пословала до краја рата. Техничка сарадња с централним банкама поменутих земаља и данас постоји и огледа се у учешћу у разноврсном заједничким пројектима и програмима.

ЧЕТИРИ ГЛАВНА ЗАДАТКА МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ФРАНКОФОНИЈУ СУ:

  • промоција француског језика и културне и лингвистичке различитости,
  • промоција мира, демократије и људских права,
  • подршка образовању и стручном оспособљавању,
  • развој сарадње у служби општег трајног развоја и солидарности.

Фото галерија